Moestuinieren op de vensterbank: zo pak je dat aan

 

Heb jij altijd al je eigen kruiden en groenten willen kweken, maar heb je geen tuin of balkon? Geen probleem! Met een vensterbankmoestuin kun je binnenshuis toch een selectie verse gewassen telen. Niet alles groeit makkelijk op een vensterbank, maar er zijn genoeg compacte soorten die het er perfect doen.
 

In dit blog ontdek je stap voor stap hoe je je eigen minimoestuin opzet.
 

1. Kies geschikte zaden

Als je op de vensterbank wilt moestuinieren, is niet iedere plant geschikt.
 

Groenten die je wél op je vensterbank kunt kweken, zijn:
 

2. Zorg voor een lichte plek en de juiste potgrond

Als je wilt dat je planten gezond groeien, is licht enorm belangrijk. Gebruik daarom niet klakkeloos de vensterbank in de keuken, maar kies een vensterbank met minimaal een paar uur direct zonlicht per dag. Is de lichtinval bij al je ramen beperkt? Plaats dan een groeilamp. Hiermee simuleer je daglicht, waardoor je planten beter groeien.
 

Ook de keuze voor de juiste potgrond is belangrijk. Gebruik luchtige zaaigrond of stekgrond, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen zonder overmatige voeding. Wanneer je zaailingen hun eerste echte blaadjes hebben, zet je ze over naar potgrond die rijker is aan voedingsstoffen.
 

3. Effectief zaaien: van potgrond tot turfpotjes

Zaaien kan eenvoudig zijn, maar een goede voorbereiding maakt het verschil. Zaai bijvoorbeeld in turfpotjes of eierdozen; deze potjes vergaan later in de grond, waardoor je de kwetsbare zaailingen niet hoeft te verpotten. Controleer op de verpakking van het zaad of het lichtkiemers of donkerkiemers zijn. Lichtkiemers hebben slechts een dun laagje grond nodig, terwijl donkerkiemers een dikkere laag grond behoeven om goed te ontkiemen.


 

Om niet te vergeten welke zaden waar staan, is het handig om steeketiketten te gebruiken. Zo weet je altijd wat er groeit en wanneer het tijd is om te oogsten.
 

4. De ideale temperatuur voor je planten

De woonkamer is niet altijd de beste plek voor je planten, aangezien het daar vaak best wel warm is. Planten groeien beter bij een temperatuur van rond de vijftien graden (15°C), zoals in een onverwarmde kamer of opbergruimte. Dit voorkomt slappe stelen en zorgt voor sterke, compacte plantjes.
 

Let ook op, want groenten die je in de vensterbank kweekt, hebben meer water nodig dan je in een moestuin gewend bent. Gebruik een plantenspuit om de zaailingen vochtig te houden, totdat ze groot genoeg zijn voor een gietertje. Let ook op dat de grond niet té nat wordt, zodat er geen schimmel ontstaat.
 

5. Onderhoud en verzorging van jouw vensterbankmoestuin

Zodra de plantjes opkomen, groeien ze naar het licht toe. Door je potjes regelmatig te draaien, blijven de stelen stevig en groeien ze recht. Denk ook aan de luchtvochtigheid. Binnen is de lucht droger dan buiten, waardoor bladluizen sneller toeslaan. Vernevel je planten met een plantenspuit en controleer ze regelmatig. Bij een plaag kun je ze voorzichtig afspoelen of behandelen met een mengsel van water en groene zeep.
 

Klaar om jouw vensterbankmoestuin te starten?

Met deze tips leg je eenvoudig een productieve vensterbankmoestuin aan. Ben je door dit blog geïnspireerd en wil je van start gaan? Je vindt de beste zaden voor vensterbankplanten in ons assortiment.