Vind je het leuk om broodjes, soepen en salades op smaak te brengen met een pittig kruid dat je zelf hebt gekweekt? Dan kunnen we het je bij Allezadenkopen absoluut aanraden om tuinkers te zaaien. Tuinkers is een echte smaakmaker die snel groeit, niet veel ruimte nodig heeft en eenvoudig zelf is te kweken. Bovendien zit tuinkers boordevol antioxidanten, vitamine C en vitamine K. Niet voor niets behoort lepidium sativum - zoals tuinkers in het Latijn heet - tot de meest populaire kruidensoorten. Loopt het water je al in de mond en wil jij jouw gerechten binnenkort ook upspicen met dit lekkere en gezonde kruid? Lees dan vooral nog even verder.
Wat is tuinkers precies?
Tuinkers is een plantje uit de kruisbloemenfamilie en wordt ook wel sterrenkers, bitterkers of sterkers genoemd. De verzamelnaam voor tuinkers is Cress of microgroenten. Dit keukenkruid komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika, uit Marokko om precies te zijn. Je herkent de plantjes aan de sierlijke steeltjes en twee kleine groene blaadjes. Tuinkers wordt voornamelijk rauw gebruikt, heeft een pittige smaak die iets weg heeft van mosterd en is bijzonder kruidig en fris. Daarom geef je tal van recepten met een klein toefje tuinkers net dat beetje extra. Omdat het plantje zijn smaak verliest als het wordt gedroogd, kun je tuinkers het beste vers eten.
Hoe kun je tuinkers zaaien?
Je kunt tuinkers eenvoudig zelf kweken. Het fijne is dat je daarvoor niet perse een moestuin hoeft te hebben, want tuinkerszaadjes kun je gewoon op de vensterbank of in de keuken zaaien. Na tien tot veertien dagen kun je al oogsten! Tuinkers zaaien werkt als volgt:
1. Vul een schoteltje of bakje met keukenpapier of watten. Je kunt ook potgrond gebruiken, maar dat is niet noodzakelijk;
2. Leg de tuinkers zaadjes in het bakje en houd ze vochtig door ze twee keer per dag met een plantenspuit te besproeien;
3. Plaats het bakje op het aanrecht of in de vensterbank en zorg ervoor dat de tuinkerszaadjes voldoende zonlicht krijgen. De ideale kiemtemperatuur voor de zaden is rond de 20 graden Celcius;
4. De zaadjes ontkiemen en groeien erg snel. Na ruim een week kun je al oogsten.
Hoe kun je tuinkers kweken?
Tuinkers is typisch een kruid dat eigenlijk niet kapot te krijgen is. Het moet heel vreemd lopen, willen tuinkers zaden niet opkomen. Daarom is het ook het perfecte kweekexperiment om kinderen kennis te laten maken met het fenomeen kruiden zaaien. Kweek de tuinkerszaadjes op aarde, op vochtig keukenpapier, in kleine fruitschaaltjes, in lege eierschalen of op watten op de vensterbank. Zolang de ondergrond maar goed vochthoudend is en de atmosfeer goed op temperatuur. De plantjes van de tuinkers hoeven alleen maar hun worteltjes te verankeren en water op te nemen om te groeien. Het duurt meestal veertien dagen tot je de tuinkers kunt oogsten. Als de tuinkersplantjes tussen de twaalf en vijftien centimeter hoog zijn, kun je ze oogsten door ze met een schaar af te knippen.
Wat ook leuk is om te weten, is dat tuinkers een echt gezelligheidsdier is. Bieslook, bosuitjes en munt zullen nog beter hun best gaan doen wanneer er tuinkers in de buurt groeit. Zaai je tuinkers in de volle grond? Vermijd de volle zon en houd de grond onkruidvrij. Om nieuw blad te bevorderen, kun je de tuinkers terugknijpen. Na het oogsten kun je tuinkers ongeveer een week in de koelkast bewaren.
Waarom is tuinkers gezond?
Dat komt doordat het kruid allerlei gezonde stofjes bevat. Het vitaminepercentage van tuinkers ligt bijvoorbeeld ontzettend hoog, omdat het tjokvol zit met vitamine A, vitamine B, vitamine C, vitamine E en vitamine K. Een handje tuinkers eten, betekent dat je meer vitamine C binnenkrijgt dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Verder bevatten deze vitaminebommetjes allerlei gezonde vezels, eiwitten, foliumzuur, calcium en ijzer. Tuinkers is dus niet alleen lekker, maar heeft ook allerlei eigenschappen die goed zijn voor je gezondheid. Niet voor niets wordt deze microgroente in de Europese kruidengeneeskunde al eeuwen gebruikt als medicijn tegen hoesten, bloedarmoede, blaasaandoeningen en een gebrek aan eetlust. De kiemen kunnen ook helpen tegen obstipatie en dienen als bloedzuiverend middel. Verder blijkt uit onderzoek dat tuinkers ontstekingsremmend werkt en het risico op chronische ziektes vermindert.
Welke tuinkers recepten zijn er?
Tuinkers vind je vaak terug in salades of als garnering van gerechten, dus als aanvullend ingrediënt. Dit kan in allerlei gerechten zijn, zoals sandwiches, soepen en vleesgerechten. Ook leent tuinkers zich perfect als garnering op een omelet, een pastasaus of visgerecht. Met een beetje tuinkers maak je gerechten dus helemaal af. Wanneer je naar het peper- en zoutstel wilt grijpen, kun je als alternatief dus ook wat van dit plantje plukken. Zie het als de peterselie, bieslook of basilicum die je vergeten was, maar waar het nog niet te laat voor is om ‘m alsnog te gebruiken.
Met een toefje tuinkers geef je extra smaak aan bijvoorbeeld:
• Salades;
• Curry’s;
• Een sandwich met avocado mash;
• Een tortilla, taco of burrito;
• Over en door de pesto;
• Hummus en andere smeuïge dips;
• Soepen zoals pompoensoep, spinaziesoep en gazpacho;
• Coquilles met doperwtenpuree;
• Poké bowl met zalm, avocado en komkommer.
Tuinkers zaadjes kopen bij Allezadenkopen
Wil je binnenkort zelf ontdekken hoe gezond en smaakvol tuinkers is? Plan dan snel een momentje in je keuken en start met het zaaien van deze veelzijdige microgroente. Tuinkerszaadjes kopen werkt in onze webshop snel en eenvoudig. Als je ze op werkdagen vóór 12.00 uur bestelt, worden ze nog dezelfde dag aan je verstuurd. Wij zeggen alvast: eet smakelijk!